Folkbildning är utbildning och bildning för vuxna. I Sverige finns i dag 155 folkhögskolor och åtta studieförbund. 113 folkhögskolor drivs av föreningar, folkrörelser och stiftelser och 42 folkhögskolor drivs av regioner. Folkhögskolorna anordnar både långa och korta kurser samt kulturaktiviteter.
De åtta svenska studieförbunden har alla olika medlemsorganisationer. Studieförbunden har idag verksamhet i alla Sveriges kommuner och de vanligaste verksamhetsformerna är studiecirkel, kulturprogram eller annan folkbildningsverksamhet.
Folkbildningen är fri och frivillig i bemärkelsen att människor själva väljer vilken verksamhet som de vill delta i. Över 800 000 personer deltar varje år i studieförbundens och folkhögskolornas verksamhet. Folkbildningens samverkan med det civila samhället omfattar tusentals organisationer och folkbildningen är betydelsefull för civilsamhällets infrastruktur.
Folkbildningen utgår från deltagarnas förutsättningar och behov och dess deltagare har stort inflytande över vad och hur de lär sig. Arbetsformerna är demokratiska och engagerande. Folkbildningen bärs av idéer kring demokrati, samhälle, politik, kultur och religion.
Folkbildningen finansieras till stor del genom stöd från stat, regioner och kommuner. Vid sidan av den traditionella verksamheten med studiecirklar och kurser bedriver studieförbund och folkhögskolor även annan verksamhet, på uppdrag av samhället och medlemsorganisationer.
Folkbildningsrådet är den myndighet som har i uppdrag att fördela statsbidrag till folkhögskolorna och studieförbunden, liksom att säkerställa att pengarna används på rätt sätt, det vill säga i linje med statens syften med stödet till folkbildningen.
Läs mer:
Folkbildningsrådet www.folkbildningsradet.se
Studieförbunden i samverkan www.studieforbunden.se
Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation, RIO www.sverigesfolkhogskolor.se/rio
OFI – Offentligägda folkhögskolors intresseorganisation
Folkhögskolornas serviceorganisation www.sverigesfolkhogskolor.se www.folkhogskola.nu